Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка сільського господарства і апк


Джеппарова Зоре Різаївна. Економічні основи вдосконалення діяльності підприємств хлібопекарської промисловості Автономної Республіки Крим (на прикладі ВАТ "Кримхліб") : Дис... канд. наук: 08.07.02 - 2002.



Анотація до роботи:

Джеппарова Зоре Різаївна. Економічні основи вдосконалення діяльності підприємств хлібопекарської промисловості Автономної Республіки Крим (на прикладі ВАТ “Кримхліб”). Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.07.02 - Економіка сільського господарства і АПК, Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, Харків, 2002.

Дисертацію присвячено визначенню та вивченню економічних основ удосконалення діяльності підприємств хлібопекарської промисловості АР Крим, розробці методики визначення економічної ефективності на прикладі ВАТ “Кримхліб”. Розкрито роль хлібопекарської промисловості. Проведено системний аналіз її економічного стану. Розроблено управлінську стратегію та вивчено шляхи стабілізації діяльності підприємств хлібопекарської промисловості, дано оцінку інвестиціям в її розвиток. Обґрунтовано методику розрахунку економічної ефективності роботи хлібопекарських підприємств з використанням нового важливого показника “людський капітал”. Визначено кореляційно-регресійну залежність між часткою продукції за нерегульованими цінами і рівнем рентабельності. Здійснено класифікацію резервів організаційно-господарських формувань. Розроблено стратегію стабілізації хлібопекарської промисловості та диверсифікації виробництва. Уточнено напрями стимулювання інвестицій в економіку галузі хлібопродуктів. Запропоновано уточнену методику розрахунку оптимального розміру хлібопекарень. Розроблено алгоритм розрахунку цінності капіталу хлібопекарських підприємств при оцінці проектів.

1. Хлібопекарська промисловість є найважливішою складовою харчової промисловості Криму. Вона виникла в процесі суспільного розподілу праці, виділення домашнього хлібопечення у промислову галузь. Індустріалізація технології виробництва хліба дозволяє випускати його у великих масштабах і великому різноманітті для задоволення потреб населення у різних видах хлібних і булочних виробів.

2. Характерною є тенденція падіння виробництва хлібобулочних виробів і зниження подушного споживання хлібопродуктів. За роки економічних реформ (1991-2000 рр.) загальна кількість підприємств хлібопекарської промисловості зросла у шість разів, але обсяг виробництва в розрахунку на одне підприємство знизився, що свідчить про деконцентрацію виробництва. Стан основних виробничих фондів хлібопекарської промисловості незадовільний, зношення досягло 40 %. У зв'язку зі скороченням обсягів виробництва втрачена частина робочих місць.

3. Економічна ефективність підприємств хлібопекарської промисловості найбільш повно характеризується таким показником, як відношення прибутку до сукупних витрат матеріально технічного капіталу і людського капіталу. Саме цей показник співвідношення норми прибутку і капіталу повно відображає ефективність використання сукупних ресурсів хлібопекарської промисловості.

4. Зниження життєвого рівня населення України і зокрема АР Крим призвело до скорочення потреби у хлібопродуктах до зменшення виробництва. Такого низького рівня виробництва хліба Крим не мав з періоду Великої Вітчизняної війни. Замість 28 хлібопекарських підприємств (1991 р.) їх кількість збільшилася до 183 (2000 р.), тобто падіння виробництва хлібопродуктів у 2,5 раза супроводжувалося збільшенням кількості підприємств.

5. Ціна реалізації 1 т хлібобулочних виробів має загальну закономірність зростання. Держава здійснює регулювання цін реалізації понад 70 % маси хлібобулочних виробів. У 2000 р. продавалося за вільними цінами 27,9 % продукції. Встановлено залежність між питомою вагою продукції з нерегульованими цінами та рівнем рентабельності виробництва хлібобулочних виробів. На кожні 10 % збільшення питомої ваги хлібопродуктів, які реалізуються за вільними цінами, на 9,3 % підвищився рівень рентабельності.

6. Аналіз роботи підприємств хлібопекарської промисловості показав, що існує залежність між продуктивністю праці робітників і рівнем оплати праці. Збільшення виробітку хліба на одного робітника на 1 т сприяє приросту оплати праці на 97 грн. Встановлено залежність між середнім віком робітників і середньомісячним виробітком. Вік 40 років є найбільш продуктивним.

7. Управлінська стратегія підприємств хлібопекарської промисловості визначається складним співвідношенням між постачальниками сировини, хлібопекарськими підприємствами та покупцями хлібобулочних виробів. Так, ВАТ “Кримхліб” має 138 договорів на поставку сировини на суму 11 млн грн. і 208 договорів на реалізацію продукції на суму 22 млн грн. Обгрунтовано схему формування підприємницької стратегії підприємства хлібопекарської промисловості, яка охоплює п’ять головних напрямів: стратегія товару, стратегія виробництва, стратегія збуту, стратегія просування товару, фінансова стратегія. Розкрито роль стадії процесу планування в одержанні інформації у хлібопекарській промисловості.

8. Дано оцінку фінансового стану ВАТ “Кримхліб”, обчислено фінансову стійкість за останні сім років, 16 показників за останні п’ять років. Розраховано обсяг реалізації продукції, який забезпечує беззбитковість операційної діяльності.

9. Розкрито та класифіковано економічні резерви хлібопекарських підприємств, виділено 10 видів внутрішніх резервів і три види резервів зовнішнього середовища.

10. Обгрунтовано методику оцінки інвестицій у хлібопекарську промисловість на основі комплексного застосування системи показників. На прикладі Сімферопольського, Феодосійського, Ялтинського хлібокомбінатів розроблено матрицю вибору підприємств, готових до прийняття інвестицій. Розроблено алгоритм розрахунку цінності капіталу з урахуванням дисконтування й обгрунтовано формулу ставки позикового капіталу.

11. Запропоновано шляхи підвищення економічної ефективності підприємств хлібопекарської промисловості Криму, які полягають у розробці стратегії стабілізації та розвитку хлібо-пекарської промисловості Криму, залучень та оцінки інвестицій в галузь.

Публікації автора:

1. Джеппарова З.Р. Оцінка фінансового стану підприємств // Економіка та управління. – 1996. – № 1. – С. 12-13.

2. Джеппарова З.Р. Про вплив концентрації виробництва на ефективність роботи в хлібопекарській промисловості // Економіка та управління. – 1999. – № 2. – С. 18-19.

3. Джеппарова З.Р. Економічна роль хлібопекарної промисловості Криму // Торгівля і ринок України: Зб.наук.пр. / Донецьк.торг.ун-т. – 1999. – Вип. 9. – Т. 2. – С. 242-247

4. Джеппарова З.Р. Про продуктивність праці та економічну ефективність хлібопекарень Криму // Торгівля і ринок України: Зб.наук.пр. / Донецьк. торг. ун-т. – 2000. – Вип. 10. – Т. 2. – С. 208-212.

5. Джеппарова З.Р. Методичні основи оцінки інвестицій в хлібопекарську промисловість // Культура народів Причорномор’я. – 2000. – № 12. – С. 29-31.

6. Джеппарова З.Р. Методичні основи аналізу ефективності діяльності хлібопекарської промисловості // Економічні науки: Зб. наук. пр. / МФ НаУКМА. - 2001. – Т. 9. – С. 53-56.