Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка сільського господарства і апк


Муштай Валентина Анатоліївна. Економічний механізм формування продовольчого потенціалу регіону як основа стабільності соціального розвитку: дисертація канд. екон. наук: 08.07.02 / Сумський національний аграрний ун-т. - Суми, 2003.



Анотація до роботи:

Муштай В.А. Економічний механізм формування продовольчого потенціалу як основа стабільності соціального розвитку. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук із спеціальності 08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК. – Сумський національний аграрний університет, Суми, 2003.

Дисертаційна робота присвячена теоретичним та методичним засадам удосконалення економічного механізму формування продовольчого потенціалу регіону як основи стабільності соціально-економічного розвитку.

В роботі доведено необхідність розробки стратегії забезпечення населення продовольством на основі аналізу сучасного економічного стану сільськогосподарського виробництва та випуску продукції в регіоні. Визначено поняття та сутність продовольчого потенціалу регіону.

При використанні поглибленої ретроспективи вихідної інформації проведено дослідження масштабів і тенденцій виробництва найважливіших видів сільськогосподарської продукції в Сумській області.

Встановлено сутність потенційної продовольчої потужності регіону та розроблено регресійну модель, використання якої дозволило скласти рейтинг районів області за показниками потенційної продовольчої потужності.

На основі запропонованої методики оцінки потенціалу продовольчого забезпечення зроблено висновок, що райони Сумської області здатні забезпечити себе продуктами харчування і, навіть, створити їх надвиробництво, а додатково одержані кошти спрямувати на закупівлю інших видів продукції харчування .

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і методичне вирішення задачі удосконалення економічного механізму формування продовольчого потенціалу регіону на основі розробленого комплексу економічно-організаційних заходів, спрямованих на реорганізацію виробництва основних продовольчих культур з метою забезпечення населення регіону продовольством.

Основні висновки виконаного дисертаційного дослідження полягають у наступному:

1.Вирішення проблеми продовольчого забезпечення вимагає послідовного здійснення комплексу взаємозалежних організаційно-економічних і соціальних заходів за умов використання внутрішніх резервів галузей, підприємств і господарств агропромислового комплексу на основі їхньої адаптації до ринкових умов господарювання.

2.Найбільш вірогідними небезпеками і погрозами регіональній продовольчій забезпеченості, на локалізацію яких має бути спрямована діяльність обласних, районних і міських органів влади і управління, є: дисбаланс економічних можливостей розвитку підприємств аграрної сфери в районах області та незадовільний стан забезпечення продовольством регіону.

3.Для забезпечення збалансованого фінансування агропромислового комплексу регіону в режимі розширеного відтворення в області мають формуватися соціально-економічні полюси росту на найбільш продуктивних територіях стосовно виробництва сільськогосподарської продукції, які мають першочергове значення як у звичайних, так і в екстремальних умовах. Геоекономічне розташування і потенціал Сумської області не повинні допускати імпорту найважливіших видів продовольства, виробництво і реалізація яких на необхідному рівні можуть бути організовані на місці. Разом з тим, необхідно побудувати аграрну політику в регіоні з урахуванням тенденцій розвитку зовнішньоекономічних і міжрегіональних зв'язків, міжнародної і внутрішньодержавної кооперації сільськогосподарського виробництва.

4.Однією з вимог регіонального продовольчого забезпечення є збереження державного контролю за функціонуванням підприємств аграрної сфери, які складають полюси росту. Стійкість і доцільність фінансових потоків в аграрній сфері має визначатися з урахуванням необхідності забезпечення населення продовольством, стабільності оптових і роздрібних цін, домінування тенденцій їхнього зниження, покращення інвестиційної привабливості аграрного сектора, формування ринку цінних паперів агропідприємств.

5.З метою пріоритетності доступу продукції на внутрішній та зовнішній ринки варто раціоналізувати структуру регіонального виробництва продукції продовольства на основі оптимізації розміщення основних видів сільськогосподарських культур по районах області, виходячи з їх урожайності.

6.Одним із найважливіших елементів механізму створення регіонального продовольчого забезпечення є постійно діючий моніторинг і прогнозування небезпек та погроз дестабілізації. Першочерговим завданням при організації такого моніторингу є створення відповідної інформаційно-аналітичної бази на основі нових інформаційних технологій і постійного поповнення баз даних.

7.Для досягнення регіонального продовольчого забезпечення як у звичайних, так і в екстремальних умовах необхідно на науково-практичній основі забезпечити дієвість регулювання економічних процесів в регіоні, пов’язаних з виробництвом, збутом і використанням сільськогосподарської продукції.

Публікації автора:

Монографічні видання:

1.Хорошуля В.А. До питання проблем розвитку зернових на Сумщині // Проблеми економіки агропромислового комплексу і формування його кадрового потенціалу: Кол. монограф. у 2-х т. Т. 2 / За ред. П.Т. Саблука,
В.Я. Амбросова, Г.Є. Мазнєва. – К.: ІАЕ, 2000. – С. 375-379.

Статті у наукових фахових журналах, збірниках:

2.Хорошуля В.А. Маркетингові дослідження конкурентоздатності продукції АПК // Вісник Сумського державного аграрного університету. Серія: ”Фінанси і кредит”. – 1998. – № 1. – С. 136-140.

3.Хорошуля В.А. Маркетинг як спосіб організації господарської діяльності в Сумській області // Вісник Сумського державного аграрного університету. Серія: ”Фінанси і кредит”. – 1998. – № 2. – С. 258-262.

4. Хорошуля В.А. Визначення тенденцій розвитку продовольчого ринку у Сумській області // Вісник Сумського державного аграрного університету. Серія: ”Фінанси і кредит”. – 1999. – № 1. – С. 57-60.

5.Муштай В.А. Проблеми та напрями розвитку галузі тваринництва Сумщини // Зб. за матер. Міжнар. наук.-практ. конф. ”Регіональні проблеми розвитку агропромислового комплексу України: стан і перспективи вирішення”. – К.: Знання, 2000. – С. 69.

6.Муштай В.А. Економічні проблеми виробництва і споживання продуктів харчування у Сумській області // Механізм регулювання економіки, економіка природокористування, економіка підприємства та організація виробництва. – Суми: Видавництво СумДУ, 2001. – Вип. 3-4. – С. 328-330.

7.Муштай В.А. Продовольчий потенціал регіону: сутність та необхідність його формування // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: ”Економіка та менеджмент”. – 2001. – Вип. 3-4. – С. 131-134.

8.Муштай В.А. Ресурсозабезпечуючі чинники продовольчого потенціалу та інтеграційні процеси в АПК // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: ”Економіка та менеджмент”. – 2002. – Вип. 1-2. – С. 62-67.

Матеріали конференції:

9.Строченко Н.І., Хорошуля В.А. Конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств Сумської області // ”Екологічність продукції АПК: економіка та технологія”: В 2-х т. – Суми: “Козацький вал”, 1999. – Т. 2. – С. 136-140, у т.ч. здобувача – С. 136-139 (фактори збільшення обсягів реалізації сільськогосподарської продукції).

10.Муштай В.А. Стан та проблеми агровиробництва // Материалы Междунар. науч.-практич. конф. “Проблемы обеспечения экономической безопасности ”. – Донецк: РИА ДоНТУ, 2001. – С. 43-45.

11.Муштай В.А. Роль маркетингу в підвищенні економічної ефективності сільськогосподарського виробництва // Материалы Междунар. науч.-практич. конф. ”Бизнес, экология, здоровье”. – Донецк: ГП НИИ Медико-экологических проблем Донбасса и угольной промышленности, Бизнес-альянс Донбасса, 2001. – С. 67-68.

12.Муштай В.А. Система регулювання регіонального продовольчого потенціалу // Науковий вісник Чернівецького торгівельно-економічного інституту КНТЕУ: Зб. наук. праць за матеріалами VIII міжнар. наук.-практ. конференції. Вип. ІІ. Економічні науки. У 2-х ч. – Чернівці: АНТ Лтд., 2002. – Ч. 2. – С. 379-382.