Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Сільськогосподарські науки / Сільськогосподарські меліорації


Пуценко Дмитро Валерійович. Вплив способів поливу, добрив та загущення рослин на врожай і якість плодів посівних томатів : Дис... канд. наук: 06.01.02 - 2008.



Анотація до роботи:

Пуценко Д.В. Вплив способів поливу, добрив та загущення рослин на врожай і якість плодів посівних томатів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.02 – сільськогосподарські меліорації. – Державний вищий навчальний заклад “Херсонський державний аграрний університет”, Херсон, 2008.

У дисертації викладені та обґрунтовані результати оцінки елементів технології вирощування посівних томатів сорту Ріо Гранде на темно-каштанових важкосуглинкових ґрунтах в умовах зрошення півдня України. Визначено найкращий спосіб поливу, який забезпечує задовільні водно-фізичні властивості ґрунту на період збирання культури. Краплинне зрошення завдяки підтриманню у кореневмісному шарі протягом усього вегетаційного періоду оптимальних водно-повітряного і поживного режимів створювало оптимальні умови для росту і розвитку рослин посівних томатів, при найменших витратах води на формування одиниці врожаю.

Найбільш ефективним виявилось внесення мінеральних добрив нормою N250P120, яка дала змогу сформувати потужну надземну масу та кореневу систему, найвищий урожай плодів з хорошими показниками якості. Раціональною виявилась густота стояння рослин 50 тис. шт./га, як зменшення, так і збільшення якої погіршувало елементи структури врожаю, знижувало загальну продуктивність плодів посівних томатів.

Технологія вирощування посівних томатів економічно і енергетично вигідна за наступного технологічного комплексу: застосування краплинного способу поливу на фоні внесення мінеральних добрив нормою N250P120 та формування густоти стояння рослин на рівні 50 тис. шт./га.

У дисертаційній роботі подано теоретичне обґрунтування і практичне вирішення технологічних прийомів по підвищенню врожаю і якості плодів посівних томатів сорту Ріо Гранде, зокрема способів поливу, фонів живлення та густоти стояння рослин. Отримані результати дозволяють зробити наступні висновки:

1. Застосування краплинного зрошення забезпечувало оптимальну щільність складення у шарі 0-30 см ґрунту для посівних томатів, яка була в межах 1,24 – 1,29 г/см3, та задовільну шпаруватість - 51,3-53,2%. При цьому за краплинного зрошення кращою була водопроникність (1,9-2,2 мм/хв) за першу годину визначення. Дослідження контуру змочування ґрунту довели перевагу краплинного способу поливу, завдяки підтриманню у кореневмісному шарі протягом всього вегетаційного періоду оптимальних водно-повітряного і поживного режимів, порівняно із дощуванням.

2. Найвищої лінійної висоти рослини посівних томатів (89,1 см) досягали у фазу дозрівання при краплинному зрошенні за умови внесення мінеральних добрив нормою N250P120 та при формуванні густоти стояння рослин 60 тис. шт./га.

3. Найбільше накопичення абсолютно сухої маси вегетативних органів – 779 г/м2 та формування максимальної площі листя - 54,83 тис. м2/га спостерігалося у фазу плодоутворення на фоні внесення мінеральних добрив нормою N250P120 та за густоти стояння рослин 60 тис. шт./га.

4 Кращі умови для формування могутньої кореневої системи (13,09 ц/га сухих коренів) посівними томатами в шарі ґрунту 0-40 см створювались при краплинному зрошенні, на фоні внесення добрив нормою N250P120.

5. Найбільш сприятливі умови для росту й розвитку рослин, формування якісних товарних плодів складалися при поєднанні таких агротехнічних заходів, як зрошення краплинним способом на фоні внесення N250P120 та формування густоти стояння рослин 40 тис. шт./га, де маса плодів на 1 рослині досягала 2560 г, при середній їх кількості 31,1 шт. та масі одного плоду 82 г.

6. Максимальну врожайність плодів посівних томатів – 110,6 т/га в умовах зрошення на півдні України було отримано при наступному технологічному комплексі: зрошенні краплинним способом, внесенні мінеральних добрив нормою N250P120 та формуванні густоти стояння рослин на рівні 50 тис. шт./га.

7. Внесення мінеральних добрив найбільше впливало на вміст сухих речовин: чим більшою була норма внесення, тим менше накопичувалось сухих речовин в плодах, але

за рахунок більш високого врожаю збір сухих речовин з 1 га збільшувався і досягнув, в середньому по фону, 46,3 ц/га.

8. Зрошення та добрива призводили до зниження вмісту загальних цукрів в плодах томатів, порівняно з варіантом абсолютного контролю, а густота стояння рослин дещо збільшувала цей показник. Вміст цукрів по досліду коливався у межах 2,36-3,09%.

Всі досліджувані фактори поступово знижували вміст вітаміну С (аскорбінової кислоти) – від 15,2 до 13,6 мг%.

Найменша кислотність плодів – 0,34% отримана на неудобреному фоні при краплинному зрошенні та густоті стояння рослин 60 тис. шт./га. Збільшення норми добрив дещо підвищували кислотність, а загущення зменшувало її.

9. Вміст нітратів в плодах томатів у жодному з варіантів не перевищував ГДК, навіть максимальний їх вміст – 48,58 мг/кг, який накопичувася в плодах варіантів із внесенням максимальної кількості добрив, був нижчим за ГДК у 3 рази.

10. Сумарне водоспоживання, в середньому, у варіантах з дощуванням склало 3971 м3/га, тоді як при краплинному зрошенні – тільки 3297 м3/га, економія склала 674 м3/га або 17%. При краплинному зрошенні на утворення одиниці продукції рослини томатів використовували вологу найбільш раціонально - коефіцієнт водоспоживання складав 69 м3/т, порівняно із 131 м3/т при дощуванні. Застосування мінеральних добрив суттєво знижувало витрати води на формування одиниці врожаю томатів.

11. Впровадження краплинного зрошення на фоні внесення добрив нормою N250P120 та густота рослин 50 тис. шт./га дозволила отримати продукцію із найнижчою по досліду собівартістю продукції – 87 грн./т, найвищим чистим прибутком - 30,53 тис. грн./га та рівнем рентабельності на рівні 223%.

12. При вирощуванні плодів посівних томатів кількість одержаної енергії залежала від сформованого врожаю (основної і побічної продукції) і була прямо пропорційною його величині. Залежно від досліджуваних факторів цей показник коливався від 29,29 до 270,08 ГДж/га. Енергетичний коефіцієнт досягав максимуму – 2,96, а енергоємність 1 т отриманої продукції мінімуму – 0,83 ГДж/т при наступному поєднанні вивчаємих факторів: зрошення краплинним способом, внесення мінеральних добрив нормою N250P120 та за густоти стояння рослин 50 тис. шт./га.

Рекомендації виробництву

Для отримання врожаю плодів посівних томатів на рівні 100-110 т/га з добрими показниками якості, найнижчими витратами води на формування одиниці врожаю – 31 м3/т, найбільшим чистим прибутком - 30,53 тис. грн./га та рівнем рентабельності - 223% виробникам сільськогосподарської продукції на зрошуваних землях півдня України рекомендується застосовувати наступний технологічний комплекс: полив проводити краплинним способом, мінеральні добрива вносити нормою N250P120 та формувати густоту стояння рослин на рівні 50 тис. шт./га.

Публікації автора:

1. Ушкаренко В.О., Шепель А.В., Пуценко Д.В. Ефективність використання вологи посівними томатами в зрошуваних умовах півдня України // Таврійський науковий вісник: Збірник наукових праць. – Херсон: Айлант, 2007. - Вип. 52. – С. 3-7. (Частка авторства 80% - проведення досліджень, статистична обробка та аналіз даних).

2. Ушкаренко В.О., Пуценко Д.В. Економічна ефективність вирощування посівних томатів в зрошуваних умовах півдня України // Таврійський науковий вісник: Збірник наукових праць. – Херсон: Айлант, 2007. - Вип. 53. - С. 10-15. (Частка авторства 80% -

проведення досліджень і розрахунків).

3. Ушкаренко В.О., Лавренко С.О., Пуценко Д.В. Прогнозування параметрів величини врожаю залежно від елементів технології вирощування посівних томатів на півдні України // Таврійський науковий вісник: Збірник наукових праць. – Херсон: Айлант. 2007, - Вип. 54. – С. 3-9. (Частка авторства 80% - проведення досліджень і розрахунків).

4. Пуценко Д.В. Біоенергетична ефективність технології вирощування посівних томатів // Таврійський науковий вісник: Збірник наукових праць. – Херсон: Айлант, 2007. - Вип. 55. – С. 47-51.

5. Ушкаренко В.О., Шепель А.В., Пуценко Д.В. Вплив елементів технології вирощування на врожайність плодів томатів посівних в зрошуваних умовах півдня України // Матеріали всеукраїнської наукової конференції молодих учених: Тези наукової конференції. – Умань, 2007. – С. 113-115.

6. Позитивне рішення по заявці на патент Ушкаренко В.О., Шепель А.В., Лавренко С.О., Пуценко Д.В. “Спосіб вирощування посівних томатів” за № u 2007 12808 від 19.11.2007р.

7. Позитивне рішення по заявці на патент Ушкаренко В.О., Лавренко С.О., Пуценко Д.В. “Спосіб вирощування посівних томатів в умовах зрошення на півдні України” за № u 2007 13331 від 30.11.2007р.